Brüksel'de Kurgu Dünyası Anlatıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Brüksel Yunus Emre Enstitüsü tarafından "Europalia Türkiye Sanat Festivali" kapsamında 5 Ocak 2016 tarihinde Edebiyat Faaliyetlerinin 9. ayağı olan Türkiye’deki Kurgu Dünyası anlatıldı.

Ali Ural ‘Kurgu nedir?’, ‘Gerçek hayattan farkı nedir?’ soruları ile konuyu açmanın doğru olacağını söyleyerek kurgu kavramını tanımladı. Gerçeği sıkıcı olmaktan kurtaranın hayallerimiz olduğunu vurgulayarak farklı bir bakış açısı ile bir gerçeğe bakmanın o gerçeği yeni bir hüviyete büründürdüğünü ifade etti. Picasso’nun ‘Sanat bizi gerçeğe götüren yalandır’ sözünü de hatırlatarak ‘Bu kurgunun ta kendisidir’ ifadesini kullandı.

İsmail Akıncı ise Türkiye’deki kitap pazarlama sistemini anlatarak sözlerine başladı. İnsanların tarih, edebiyat incelemelerine değil de bu alanlarda yapılan kurguları merak ettiklerini, bunun nedeninin ise gerçeğin sıkıcı olması ve bu sıkıcılığın kurgu ile giderildiğini, kitap pazarlama sisteminin de buna göre şekillendiğini vurguladı.

Konuşmacılar edebi kurguların sinema ve dizi sektörleri için öneminden bahsederek konuya açıklık getirdiler. Dizilerdeki kitap tanıtımlarını görüntüler eşliğinde izah ettiler.

Faaliyet soru-cevap kısmının ardından son buldu.