Brüksel'de Türk Ud Günü

Yazıcı-dostu sürüm

Brüksel Yunus Emre Enstitüsü, Brüksel Ud Akademisi (Brussels Academy for Turkish Odu)  ve Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı (Bozar) işbirliği ile dünyaca tanınan iki Türk ud üstadını ilk defa aynı sahnede Brüksel’de müzikseverlerle buluşturdu.

Türk müziğinin en güzel seslerinin bir araya geldiği güne ud ve Türk müziği meraklıları yoğun ilgi gösterdi.

Üstat Necati Çelik ve Yurdal Yokcan, “Brüksel Ud Günü” çerçevesinde tüm gün boyunca solo çalgı aleti olarak udu farklı yönleri ile meraklılarına tanıttılar.

Brüksel Türk Ud Akademisinin açılışı dolayısı ile Bozar’da gerçekleştirilen program Necati Çelik’in makam semineriyle başladı. Çelik, Batı müziği ile Geleneksel Türk müziği arasındaki en büyük farkın makam olduğunu belirtti. Kavramsal ve teknik olarak Batı müziğinde sadece iki tip tonalite ( majör-minor ) varken Türk müziğinde 13 tanesi basit olmak üzere toplam 500 birleşim makamının olduğunu belirtti.

Necati Çelik, program kapsamında çargâh, kürdi, buselik, rast, uşşaktan oluşan 6 makamı teknik olarak dinleyicilerle paylaşıp nasıl terkip edildiğini gösterdi.

Sanatçıların ud öğrencilerine yönelik “masterclass” dersleri vermesi ile devam eden program Ud Üstatları Necati Çelik ve Yurdal Tokcan’ın birlikte verdikleri konserle son buldu.

Brüksel Türk Ud Akademisi Kurucusu Tristan Driessent, Doğu müziğinin Batı’da sanatçılar arasında ilgi gördüğünü, Flaman bestekârlar Wim Hendircve Pascale Dusapin’in eserlerinde Doğu müziğine dair melodilere de yer verdiğini ifade etti. Brüksel Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Rahmi Göktaş ise ud meraklılarının programa gösterdikleri ilgiden dolayı memnun olduklarını ve Brüksel Türk Ud Akademisi ile birlikte ‘‘Türk Ud Günlerini’’  her yıl gerçekleştirmeyi arzuladıklarını dinleyicilerle paylaştı.