Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Yunus Emre Enstitüsü Müdürler Toplantısına Katıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışındaki Kültür Merkezleri Müdürlerini 18-20 Şubat tarihleri arasında Ankara’da bir araya getirerek bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantının ikinci gününde bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı ve Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin köklü bir geleneğe sahip olduğunu belirterek Türk diplomasisinin en önemli unsurlarından birinin kültürel diplomasi olduğunu vurguladı.

Davutoğlu: “Şemseddin Sami Bizim de Değerimizdir”

Arnavutluk’un Şemsettin Sami’nin naaşını talep ettiğini hatırlatan Davutoğlu, “Bizim için Şemsettin Sami’nin naşını talep etmekle, Mehmet Akif’in naşını talep etmek arasında bir fark yoktur.” dedi.  Davutoğlu, “Kültürün etnik boyutunun ötesinde o harmanlayıcı boyutunu görmek lazım. Biz insanları şu veya bu geçmişi dolayısıyla inceleyip, tasnif eden bir kültürden gelmiyoruz. Aksine geliştikçe zenginleşen, zenginleştikçe başkalarını harmanlayan, başka kültürlerle etkileşerek millet dediğimiz o büyük kültürel entiteyi oluşturan geleneğe sahibiz. Bütün bu coğrafyada temsil ettiğimiz bir gelenek, köklü bir kültür var. O bakımdan Şemseddin Sami, Kamus-ı Türki’nin yazarı olarak Divan-ı Lügati’t Türk’ün yazarı Kaşgarlı Mahmut kadar Türk’tür. Onun arasındaki bağı ancak Şemseddin Sami’ye sahip çıkarak kurabiliriz. İnşallah aşire kadar da orada kalacaktır. O bizim de değerimizdir” şeklinde konuştu.

“19. yüzyılda başlayan aydınlanma ve modernleşme tecrübesini en yoğun yaşayan Avrasya toplumu biziz” diyen Davutoğlu, Türk milletinin her bir medeniyet havzasından aldığını sentez edip Selimiye’yi inşa ettiğini, musikide Itri’yi, devlet idaresinde Kanuni’yi, gezgin Evliya Çelebi’yi, şiirde Baki’yi çıkardığını hatırlattı.

Enstitü Başkanı Develi: “Dünyaya Türk Dilini ve Sanatını Öğretiyoruz”

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi ise kurulduğu günden bu yana Enstitünün, Dışişleri Bakanlığının gösterdiği istikamette faaliyetlerine devam ettiğini belirterek “Esas görevimiz Türk dilini, sanatını öğrenmek isteyenlere öğretmektir’’ dedi. Dünyanın çeşitli bölgelerinde 30’un üzerinde Türk Kültür Merkezi bulunduğunu vurgulayan Develi, 2015 yılına kadar buna, 30 Merkezin daha ekleneceğini söyledi.  

3 gün süren Yunus Emre Enstitüsü Müdürler toplantısına dünyanın pek çok bölgesinde kültür hizmeti veren Türk Kültür Merkezi yöneticileriyle Enstitü yönetimi katıldı.