Brüksel'de Aşık Veysel Anlatıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Brüksel Yunus Emre Enstitüsü tarafından "Europalia Türkiye Sanat Festivali" kapsamında 18 Aralık 2015 tarihinde Edebiyat Faaliyetlerinin 8. ayağı olan Aşık Veysel söyleşisi yapıldı.  

Faaliyette, Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı konuşmacı olarak yer aldı. Kalpaklı, Aşık Veysel dendiğinde kendisinin aklına Behcet Necatigil’in ‘’Kitaplarda Ölmek’’ şiiri geldiğini söyleyerek şiiri okuyarak sunumuna başladı. Kalpaklı Aşık Veysel’in hayatından bahsederek, O’nun duygularını, korkularını, ümitlerini, sevinç ve üzüntülerini, kısaca hayatını hayat hikayesinden ziyade şiirleri ile anlamaya çalışmak gerektiğini vurguladı.

Aşık Veysel’in edebiyat dünyasında ‘Deyişler’ ve ‘Dostlar Beni Hatırlasın’ kitapları ile tanındığını ifade eden akademisyen; Aşık Veysel’i Yunus Emre ile Karacaoğlan arasında değerlendirdiğini bunun nedeninin ise Yunus Emre gibi tasavvufi bir çizgide olup aynı zamanda Karacaoğlan gibi esprili bir dil kullandığını ve Aşık Veysel’in bir filozof olduğunu O’nun bir ziyafette ‘Nasılsın Aşık?’ sorusuna ‘Ben yiyorum ama Saz acından öldü’ cevabında bulabileceğimizi söyledi.

Faaliyet Aşık Veysel’den türkülerle ve türkülerdeki mana üzerine yapılan sohbetin ardından yapılan soru-cevap kısmından sonra sona erdi.