Etyen Mahçupyan Gent Üniversitesine Konuk Oldu

Yazıcı-dostu sürüm

Belçika'nın Gent şehrinde Yunus Emre Enstitüsü Brüksel ve Gent Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle her ay düzenlenen akademik seminerlerin mart ayı konuğu T.C. Başbakanı Başdanışmanlarından, gazeteci ve yazar Etyen Mahçupyan idi.

Gent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Dries Lesage, yaptığı açılış konuşmasında Etyen Mahçupyan’ı katılımcılara takdim ettikten sonra Yunus Emre Enstitüsü-Brüksel’e katkılarından dolayı teşekkür etti. Açılış konuşmasını takiben, Mahçupyan “Yeni Türkiye” başlıklı sunumunun ardından, katılımcıların demokrasi, Türkiye’nin dış politikası, basın özgürlüğü, anayasa değişikliği, azınlık hakları ve barış süreci konuları ile ilgili sorularını yanıtladı.

Demokrasi konusunda kendisine yöneltilen bir soru üzerine, her toplumda farklı sosyo-ekonomik, tarihsel ve kültürel faktörlerin egemen olduğunu ve bu farklılıkların göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılmasının daha doğru olacağını belirtti. Doğu ve Batı demokrasi anlayışındaki temel farklılığa değinirken, Batı’da “Nasıl daha iyi yönetebilirim?” sorusu üzerine yoğunlaşılırken, Doğu’da hâlâ “Kim yönetmeli?” sorusunun öne çıktığını dile getirdi. Bu bağlamda, her toplumun siyaset arenasında doğru ve yanlış uygulamaları olduğunun altını çizerek, “Doğu anti-demokratiktir” veya “Batı tümüyle demokratiktir” gibi genellemeler yapmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye toprakları üzerinde birlikte yaşamış kültürlerin varlığının altını çizen Mahçupyan’ın, bu anlamda çok kültürlülüğün ve birlikteliğin yaşandığı Osmanlı dönemine atıfta bulunarak, kendisini bir “Ermeni”den çok “Osmanlı” gibi hissettiğini ifade etmesi üzerine salondan büyük bir alkış aldı.

Başkanlık sistemi hakkında gelen bir soru üzerine ise dünyada başkanlık sisteminin başarılı ve başarısız örneklerinin bulunduğunu söyleyen Mahçupyan, Türkiye'de parlamenter sistem reformunun diğer bir alternatifi oluşturduğunu ve muhtemel bir sistem değişikliğinin tüm tarafların mutabakatıyla yapılması halinde başarılı olacağını sözlerine ekledi.

Üniversite öğrencileriyle öğretim üyelerinin yanısıra sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin bir araya getirilmesine ön ayak olan seminer yoğun bir katılım gördü.