Europalia Türkiye’de Türk Edebiyatı Faaliyetleri

Yazıcı-dostu sürüm

 

Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Europalia Türkiye” kapsamında düzenlenen Türk Edebiyatı Faaliyetlerinin 3. ayağı olan Orhan Veli Kanık söyleşisi Brüksel Yunus Emre Enstitüsü’nde 18 Kasım 2015 tarihinde yapıldı.

Gerçekleştirilen etkinlikte konuşan şair ve yayıncı Adnan Özer ve edebiyat araştırmacısı Haluk Oral Orhan Veli’nin yeterince ve doğru tanınmadığını söyledi. Veli'nin şiirini bir dönemselleştirmeyle ‘Garip-Öncesi Orhan Veli Şiiri; ‘Garip Dönemi Şiiri ve ‘Garip-Sonrası’ Şiiri olarak üç dönemde incelenmesi gerektiğini belirten konuşmacılar; Orhan Veli'nin üzerinde özellikle durulması gereken dönemin, ‘Garip'- Sonrası üçüncü dönemi olduğunu belirttiler.

Orhan Veli şiirinin ‘Garip' ya da ‘Birinci Yeni' dönemi ile öne çıkarılması, Orhan Veli şiirinin ‘Cımbızlı Şiir', ‘Zilli Şiir' gibi şiirlerle aynileştirilmesinin, onun adına büyük talihsizlik ve haksızlık olduğunu vurgulayan konuşmacılar Orhan Veli’nin asıl büyük şiir yeteneğini ortaya koyduğu ‘Garip'-Sonrası üçüncü dönemin üzerinde durdular.

Haluk Oral ise 15 yıldır üzerinde çalıştığı ve incelediği arşiv malzemelerinden, eline geçen belgelerden ve tanıştığı kişilerden edindiklerini bir araya getirilerek oluşturduğu, bir ‘mikro tarih çalışması”  olan “Bir Roman Kahramanı: Orhan Veli” kitabından bölümler okuyarak panele farklı bir boyut kattı.

Türk şiirinde çığır açan şairin 36 yıl süren hayatının hiç bilinmeyen, az bilinen, ama daha da önemlisi yanlış bilinen dönemlerini kitabında yazdığını vurgulayan Oral “Yalnız Orhan Veli’yi değil, çevresindeki önemli kültür insanlarını da birbirinden ilginç mektuplar ve fotoğraflarla canlandıran sürprizlerle dolu” bir kitap yayınladığını belirtti.

Adnan Özer ise çok zor koşullarda yaşam ve yazma savaşı veren Orhan Veli’nin yaşadığı dönemde kendisinin yeterince anlaşılamadığını belirtti. Orhan Veli şiirin şiirde fazlalıkları atarak şiiri sadece söze indiren arı bir şiir olduğunu belirten Özer “halkın konuşma dilini şiire dönüştürdüğü için halk da onu anladı ve sevdi. Kitapları en çok satan şiir kitapları arasında diyerek Orhan Veli’yi “Türk şiirinin Piri” olarak nitelendirdi.

Faaliyet soru cevap kısmının ardında sona erdi.