Lâmekân Emsemble Belçika’da

Yazıcı-dostu sürüm

Lâmekan Emsemble 08 Mayıs 2015 Cuma günü Liège Kraliyet Filarmoni Orkestra Salonunda, 12 Mayıs 2015 Salı günü ise Brüksel Kraliyet Güzel Sanatlar Sarayı’nda (Palais des Beaux-Arts de Brxelles) olmak üzere iki muhteşem konser verdi.  

Türk, Fransız ve Belçikalı sanatçıların bir araya gelerek oluşturduğu Lâmekân Ensemble, Liège’li müzikseverleri 18. ve 19. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu dönemi İstanbul’unda müzikal bir yolculuğa çıkardı. Dönemin müzik ustaları Numan Ağa, Arif Mehmed Ağa, Zekai Dede, Hamparsum, Osman Bey, Hacı Arif bey ve Tatyos Efendi’nin eserlerinden oluşan bir repertuarı icra eden gruba, gecede Necati Çelik (ud), Derya Türkan (kemençe) ve Celâleddin Çelik (tanbur) misafir sanatçı olarak eşlik etti.

İmparatorluk döneminde farklı dinlere mensup sanatçılara verilen değerin çok kültürlü yaşam konusunda günümüzdeki toplumlara örnek teşkil edebileceğini belirten grubun sanat direktörü Tristan Driessens, grubun kuruluşundan bu yana kendilerine destek olan Yunus Emre Enstitüsü-Brüksel’e de özellikle teşekkür etti.  

Grubun Brüksel’de verdiği konserde ise 15. ve 17. Yüzyılda Osmanlı musikisinin ustaları Dimitri Kantemir, Ali Ufki, Abd al-Qadir Maraghi ve Nefiri Behram’ın eserlerinden oluşan bir repertuar icra edildi. Gecede gruba usta sanatçılar Murat Aydemir (tanbur) ve Burcu Karadağ (ney) misafir sanatçı olarak eşlik etti.  

Lâmekân Emsemble Tristan Driessens (sanat yönetmeni; ud) - Ruben Tenenbaum (keman) - Muhittin Kemal Temel (kanun) - Ridvan Aydınlı (ney, vokal) - Robbe Kieckens (tef) - Simon Leleux (davul, tef)